A Megyejáró Hódító Túrák nyolcadik állomásán, Súron szíves vendéglátás és igazi kirándulóidő várta azt a több, mint 330 túrát, aki úgy döntött, szombaton természetjárással fogja tölteni a napját.

A Magyarország legszebben fekvő települése címmel büszkélkedő kedves kis bakonyi településen alaposan felkészültek a vendégek fogadására. Reggel 8 órakor Sógorka Miklós, Súr község polgármestere és Vörös János, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat megyei identitás programvezetője köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen a régiós és helyi televízió képviselői is megjelentek, akik interjúkat készítettek a résztvevőkkel.

A kirándulók két kijelölt útvonalon vághattak neki a települést ölelő tájnak. A rövidebbik, 8 km-es távon enyhe emelkedőt kellett megmászniuk a résztvevőknek, a hosszabbik 16 km-es etapon a Bakonyalját is érintették a túrázók.

Bármelyik távot is választották a kirándulók, megcsodálhatták a település méltán híres látványosságát, a Lombkorona Tanösvényt. A magasban húzódó pallók próbára tették a résztvevők ügyességét és bátorságát és az alatta lévő pihenőpadoknál felfrissülhettek és megpihenhettek a túrázók.

Az útvonal érdekessége volt még a Rovarszálloda is, amit a helyiek azért építettek, hogy megfelelő menedéket nyújtsanak a környéken őshonos rovaroknak, bogaraknak.

A kirándulók egy izgalmas játékban is résztvehettek. A rajtnál kapott kérdésekre az út során találhatták meg a helyes választ, amellyel egy kincsesláda számzárját tudták kinyitni. Itt tombolát választhattak, amelyet a célban válthattak be tárgynyereményekre. 

Ezen kívül a helyi értékek közül az Életfát ismerhették meg alaposabban a kirándulók. 

A környezet védelme kiemelt szempont volt a rendezvény szervezése során. A frissítőpontokon ballonos vízzel várták a túrázókat, a hulladék gyűjtésére pedig szelektív kukák álltak rendelkezésre.

A befutóban a tombolák nyereményeivel, névre szóló oklevéllel és a Megyejáró Hódító Túrák kilenc darabos puzzle következő részével várták a teljesítőket. Egy finom ebéd után (csülkös babgulyás) minden résztvevő elégedetten távozott.

A Megyejáró Hódító Túrák az idei esztendőben már csak egy helyszínen várja a természet szerelmeseit. November 16-án Tatabányán állnak a rajthoz a kirándulók.