Bábolna

 

Bábolnai Arborétum és Állatpark

Bábolnai Arborétum és Állatpark

A 60-as évek elején, dr. Burgert Róbert idejében, az egykori szántóföld helyén létesített Arborétum kellemes kikapcsolódást kínál minden látogatónak. A sétákra kialakított utakon 335 lombos, 156 örökzöld- és cserjefajban gyönyörködhetünk, melyek telepítését még 1965-ben kezdték el azzal a céllal, hogy a minél több fajtájú, alakú és változatú növény egy kulturált és esztétikus zöldövezetet hozzon létre.

A természetvédelmi területté nyilvánított parkban a növényeken kívül helyet kaptak az őshonos háziállatok, madárfélék – a területen állatsimogató is működik. Külön kifutót kapott a vaddisznó, dámszarvas, őz, alpaka, mangalica, különféle juhok és a szamár is.

A Bábolnai Arborétum és Állatpark különlegessége, Európa egyedülálló látványossága a Híres Lovak Emlékhelye, ami a világhírű bábolnai arab ménes leghíresebb lovainak – nagyobb része arab telivér és shagya arab – állít emléket. Mivel Bábolnához tartozik Dióspuszta is, ahol angol telivéreket tenyésztenek, ezért az emlékparkban angol telivérek sírhalmai is helyet kaptak.

18 emlékdombon erdélyi mintával díszített kopjafás sírhalmok és márványtáblák emlékeztetnek 54 lóra. Az állatok sírjai hármas csoportokban helyezkednek el az örökzöldek és a hatalmas fák lombjai között. A márványtáblán az állatok neve, valamint születésük és haláluk ideje is olvasható.

 

Térkép

Bábolna, Csikótelepi út 1.

Cím: Bábolna, Csikótelepi út 1.
Nyitvatartás: Hétfőtől vasárnapig: 7.00 – 18.00
Ár: ingyenes

 

Túraútvonal leírása

Kapcsolt szolgáltatások