Tata

 

Fényes-források, Tükör-forrás, Pokol-forrás

Fényes-források, Tükör-forrás, Pokol-forrás

Fényes-források:

A Fényes-forrásokból enyhén szénsavas, 21-22°C hőmérsékletű víz tört a felszínre. A források közül háromnak megkülönböztető nevet adtak a tataiak:

A nádpadlóval elkerített felső forrást a grófné használta fürdésre, innen a neve: Grófi-forrás. A kerítésen belül kis ház szolgált az öltözésre, és homokföveny a napozásra. A területet a gróf jägerei ( erdészei) őrizték.

A következő az úgynevezett “Katona-forrás”, amely nevét onnan kapta, hogy a laktanyából kivezényelt katonák csak ebben a forrásban fürödhettek.

A legalsó a legszebb, hiszen az öregek elmondása szerint erről nevezték el a fürdőt Fényesnek. Ebből a három méter mély forráskráterből a tiszta vízben szabad szemmel is jól látható fehér kvarchomokréteg bugyogott föl, s ezernyi buborék szállt fel a forrás felszínére.

Az említett forrásokból, s azok lefolyó vizéből Tata község 1913-ban a közönség számára fürdőt alakított ki.

Az 1960-as években, a tatabányai szénbányászat megnövekedett vízkiemelése miatt a tatai források elapadása ezt a területet is elérte.

1973-ban az utolsó forrás is elapadt.

2001-ben lassan újra elkezdtek működni a források, egyre nagyobb vízhozamot adva.

Jelenleg a Fényes-fürdő összes elfolyó vízhozama: 19 500 l/perc, és egyre növekszik. A Fényes-források területe jelenleg helyi jelentőségű természetvédelmi terület, Ramsari-terület, része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak, valamint Fontos Érzékeny Természeti Terület, ex-lege védett láp is egyben.

Tükör-forrás:

Az Angolkertben, – Magyarország első angol stílusban épült kertjében – fakadó források körüli tavakat, illetve azok vízelvezető medreit az 1780-as években építették meg Bőhm Ferenc tervei alapján. A Tükör-forrásra települt félköríves Vízimadár-tavat 1785-ben alakították ki.

A forrás vízhozamát 1919-ben Horusitzky Henrik 33 000 l/percre becsülte. 1950-től a forrás hozamát, annak elapadásáig folyamatosan, havi rendszerességgel mérték. Eszerint a forrás hozama a főkarsztvíztárolóba beszivárgó csapadék függvényében jellemzően 7 000 – 25 000 l/perc közötti volt. 1960 októberére a bányabezárások hatására a forrás elapadt.

A Tükör-forrás elapadása után a· karsztvízszint dinamikus süllyedésével derült fény arra, hogy a forrás, mintegy 30 m mély, közel függőleges kürtővel rendelkezik, amelyet a Tatabányai Szénbányák barlangkutató csoportja tárt fel. Idővel a kürtőt acéllemezzel zárták el, az idővel kiszáradt és a feltöltődött tómedret fák és bokrok nőtték be.

Az elmúlt években a karsztvízszint emelkedése lassan eléri a felszínt és a forrás újra megszólalhat.

Angyal-forrás:

Az Angyal-, vagy egyes helyeken Pokol-forrás néven szereplő forrás szintén az Angolkertben ered, kristálytiszta, kék tündérrózsás forrástavacskájával vonzotta a látogatókat. A több méternyi vízen keresztül is deréknyi vastagságban tört fel a langyos forrásvíz, a tavacskában pedig kis angyal szobrocska teljesítette kötelességét: “védte” a forrást és gyönyörködtette a park látogatóit.

A forrás 1949-es elapadásáig több tucat vízimalmot táplált. A forrás egy gyönyörű, 48 m hosszú barlangterem egyik szegletében ered, jelenleg a karsztvízszint négy és fél méterre helyezkedik el a felszíntől, visszatérése mostanában nem várható, de a barlangtermet még nem lepte el teljesen a víz, így lenyűgöző látvány tárulhat elénk.

A barlang ex-lege védett, látogatása csak engedéllyel lehetséges.

 

Térkép

Cím: Tata
Nyitvatartás: folyamatos
Ár: ingyenes

 

Túraútvonal leírása

A Fényes Tanösvény látogatása

A tanösvény és a fürdő nagy, szabadon használható parkolójából kis hídon át érkezünk a bejárati kapuhoz, a mellette lévő épületben tudjuk megváltani a belépőjegyeket. Balra fordulva pár perc alatt érünk a tanösvény kezdetét jelentő nagy fakapuhoz, és azon túl a modern látogatóközponthoz. Az épületben a helyi élővilágot bemutató kiállítások kaptak helyet, előtte pedig egy 14 méter magas, fából ácsolt torony jelzi, hogy a mélyben húzódó karsztvíz, ha szabadon törhetne föl, ilyen magasságba szökne.

Közvetlenül az épület mögött kezdődik az 1350 méter hosszan kanyargó, a láp fölé, cölöpökre épített, látványos ösvény, az állomásokon információs táblák segítenek megérteni a forrásvidékre jellemző élővilágot, a különböző tavakat, forrásokat, természeti jelenségeket. Először a Sarki-forrás tó mellett megyünk el, majd utána az ösvény kétfelé ágazik, induljunk el balra, a másik ágon fogunk visszatérni.

A tanösvény leglátványosabb része a közel 4 hektár nagyságú, mesés láperdőben, a Nagy-Égeresben kiépített szakasz a kilátótoronnyal. A nyílt vízfelületű lápból kikandikáló fatörzsek, égerfák elképesztően varázslatossá teszik az egyedülálló tájat. Minden évszak tartogat valami gyönyörűséget, különösen szép a láp ősszel, mikor vékony, színes avarréteg rakódik a kristálytiszta vízre. Télen ne számítsunk befagyott tóra, hisz a karsztforrások hőfoka 20-22 fok az év minden szakában. A következő rész a gyerekek nagy kedvence, a hosszúkás, tündérrózsákkal benépesített tavon kézi erővel működtethető kompon tudjuk magunkat egyik partról a másikra áthúzni, és még egy izgalmas függőhídon is átkelhetünk.

A Kis-Égeres és a Védett-forrás-tó között folytatódik a tanösvény, aztán kibukkan a fürdő kerítése mellett. Az innen balra található vizes játszótér sajnos bizonytalan ideig zárva tart, a természet nem ismert tréfát, mikor visszahódította a frissen elkészült játszótér területét. Jobbra fordulva pár perc alatt visszaérünk a látogatóközponthoz.

A Fényes Fürdő strandfürdő része májustól szeptemberig tart nyitva, szezonon kívül érdemes elsétálni a gyönyörű Grófi-tóhoz, a szauna mellett.

forrás: kirandulastippek.hu

 

Kapcsolt szolgáltatások

Fényes Tanösvény