Tata

 

Tatai Vár

Tatai Vár

Lackffy család tulajdonlásával kezdett folyamatosan kiépülni az 1300-as évektől, építéstörténete lakótoronnyal kezdődött, majd folyamatosan bővült. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond, majd Hunyadi Mátyás idején élte ekkor vált reneszánsz nyaraló várkastéllyá. (Bonfini leírása szerint) A török hódítások idején bástyarendszerrel körbeépítették német és olasz hadmérnökök, ekkor alakult ki a vízi vár jellege. Több ostromot megért vár a császári hadiszállító Krapf család tulajdonába került, tőle vásárolta meg a birtokszerző Esterházy József 1727-ben. Az államosításig az Esterházy család tulajdonában lévő vár egyharmad részét építették át romantikus stílusban a XIX. század folyamán, ekkor alakult ki a mai jellege. Ma a Kuny Domokos Múzeum működik az épületegyüttesben.

 

Térkép

Tatai Vár

Cím: Tata, Váralja u. 3, 2890
Nyitvatartás: hétfő: zárva, keddtől vasárnapig 9.00 – 17.00
Ár: gyerek, nyugdíjas: 500 Ft, felnőtt: 1.000 Ft

 

Túraútvonal leírása

Aki még nem járt Tatán, a vizek városában, és szereti a természetet, a vízivilágot és a kellemes sétákat a vízparton, annak egyszer meg kell kerülnie a Tatai Öreg-tavat, közben a tónak és környezetének minél több zugát, titkát felfedezve. De aki már megtette, annak is érdemes más-más időszakokban visszalátogatnia, mert az évszakok, a vízszint váltakozásaival mindig új arcát mutatja az idilli táj.

Nemcsak Tatának, de egész Magyarországnak egyik legnagyobb értéke változatos vizivilága, a mélyben rejlő termálvizektől a tiszta forrásokon és lápi vizivilágon keresztül az ezüstösen csillámló nagy tavakig. Az Észak-dunántúli kisváros pedig nemcsak bővelkedik a vízi értékekben, hanem komolyan tesz is annak megőrzéséért és megmutatásáért. A vízimadarak védelmének jegyében Tatát az 1990-es években Ramsari Várossá avatták, így számos intézkedéssel ösztönzi a helyieket e csodás életközösség fenntartására, a békés együttélésre. Kákalaki Akka és barátai pedig hálásak ezért a törődésért: minden évben ludak tízezrei vészelik át a hidegebb hónapot a tavon és a környéken, megörvendeztetve a helyieket és az idelátogatókat nyüzsgő vízi kavalkádjukkal, a város felett köröző csapataikkal.

De a város és az Öreg-tó környéke rengeteg egyéb látványosságot, érdekességet rejt, mind természeti környezetben, mind kulturális értékben, melyek bemutatására a helyiek számos tematikus túrát találtak ki, információs táblákon igazítva útba az érdeklődőket. Az Öreg-tó két ellentétes oldalán a tematikus séták nyomvonalán navigálhatunk, a vár melletti platánfánál pedig a kulturális, míg az üdülő sor elején lévő parkolóban a természeti látványosságokat bemutató tanösvények tábláját találjuk. A tartalmas leírásokkal kísért felfedező utak a város történelmébe, vízi világába, erdeibe vezetnek minket a városban fellelhető malmok, templomok, kastélyok érintésével a kőfejtők, tavak és források mentén.

Fedezzük fel ezt az izgalmas és látványos vidéket, ahol a természet és a történelem, a mai és egykori nagy személyiségek munkájának lenyomata találkozik a tatai Öreg-tó csillámló víztükre körül.

forrás: termeszetjaro.hu

 

Kapcsolt szolgáltatások

HOTEL KRISTÁLY IMPERIAL

VÁRBÖRTÖN LEGENDÁJA – SZABADULÓ SZOBA