Kisbér

 

Angolpark

Angolpark

A Batthyány-kastély köré épült, eredetileg 100 holdnyi területen fekvő angolkertet gróf Batthyány Antal József építtette 1774-ben.

A parkhoz tartozó tó duzzasztó átereszén vízesést alakítottak ki, e fölött a vizek istenének, Neptunnak a szobrát helyezték el. Ez a kert Magyarországon az egyik legkorábban épített történeti értékű tájképi kertünk, amit az angolkertek előírásainak megfelelően kavicsozott sétányok hálóztak be.

A park részét képezi a Pokol-domb, a Neptun-szobor, valamint a Nagy-tó.

Pokol-domb: Ma is megtalálható a park kiemelkedő részén a mészkősziklából épült regényes “Pokol” műrom, amely egy barlangrendszerbe torkollik. A mesterséges domb eredeti célja az volt, hogy a város felől eltakarja a labirintus bejáratát.

Az idők folyamán az építmény célja feledésbe merült, ezért a lakosság “Pokol”-nak nevezte el, a keletkezésére pedig a saját elképzelésük szerint találtak ki történeteket.

Neptun-szobor: A vízesést áthidaló boltíves híd felett áll a Neptun mészkősziklából faragott, nagyméretű kőszobra, melyet 1830 körül készített Joseph Klieber bécsi szobrász.

Sajnálatos módon a mészkő nem állta ki az idő múlását, így mára a szobor teljesen amorffá, felismerhetetlenné vált. Eredeti formája a Nagy-tó partján fekvő Mini-Magyarország Makett Parkban kicsinyített másán tekinthető meg.

Nagy-tó: Az angolkerthez tartozik a korábban épített halastó is, melyre a kastély déli szárnyának ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik. A tavat pompás tavirózsa és sulyom díszítette, és a tó felső, déli részén gróf Batthyány Kázmér még egy hangulatos szigetet is építtetett, amelyen a kor divatos növényei díszelegtek.

A tavat egy jegenyesoros sétaúton lehetett körbejárni.

 

Térkép

Angol kert

Cím: Kisbér, Angol kert
Nyitvatartás: folyamatos
Ár: ingyenes

 

Túraútvonal leírása

Kapcsolt szolgáltatások