Esztergom

 

Prímás Palota

Prímás Palota

A historizáló palotát Lippert József tervei szerint Simor János érsek emeltette egy régi jezsuita kolostor és gimnázium helyén. A palota ennek az épületnek az alapjaira épült 1880-1882 között Lippert József tervei alapján, ekkor dőlt el ugyanis, hogy az egyházi központ nem a bazilika mellett, hanem a Vízivárosban lesz. A Várhegy nem bírta volna el a főszékesegyház melletti hatalmas érseki palotát, amelynek felszentelésére 1883. január 23-án került sor.

A palota az esztergomi érsek rezidenciájának készült neoreneszánsz stílusban. Északi részében működik a Keresztény Múzeum. Az érseki lakosztály, fogadótermek mellett helyet kapott benne az Érseki Simor Könyvtár is, továbbá itt működik a Prímási Levéltár, melyben felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, okleveleket őriznek.
A főlépcsőházban prímások képei láthatók, de a palota legszebb részei a fogadótermek. A Fekete szalon – amely nevét a fekete színű berendezéséről kapta – érseki dolgozószobából, vendégszobából és hálószobából áll. Itt pihent meg II. János Pál pápa is 1991 augusztusában. A Zöld szalonban Esztergom két hatalmas látképe, Ferenc József és Erzsébet életnagyságú képei láthatóak, a bútor ampír stílusú. A vörös szalonban Simor János kedvelt reneszánsz festményeinek másolatai kaptak helyet, ugyanis amelyik festményt az érsek nem tudta megvenni, arról másolatot készíttetett. A prímási palota külső díszei homokkőből készültek, többször megjelenik Simor János domborműves címere. A dunai homlokzaton, kis-obeliszkes fülkében látható dombormű a kupola alatti párkányon, a pajzsban a Szeplőtelenül fogantatott alakjával és a jelmondattal: SUB TUUM PRAESIDIUM. A prímás címere megtalálható a Mindszenty térre nyíló bejárati kapu és a déli oldalon lévő, a kertbe vezető kapu felett is.

 

 

Térkép

Prímás Palota

Cím: 2500 Esztergom, Mindszenty tér 2.
Nyitvatartás: Hétfő – kedd: zárva, szerdától vasárnapig 10.00 – 17.00
Ár: diák, nyugdíjas: 450 Ft, felnőtt: 900 Ft

 

Túraútvonal leírása

Kapcsolt szolgáltatások