A csak előre egyeztetett időpontban látogatgató Kökörcsin-ház előtti parkolóból indulunk, közvetlenül mellette fekszik a békák kuruttyolásától hangos, pici Gyilkos-tó, melynek partján pihenőpadokat is találunk. Megcélozzuk az előttünk magasló Kis-Strázsa-hegyet, a bekötő murvás útról ágazik le jobbra a tanösvény útvonala, mely felszerpentinezik a domb kopár, mészkősziklagyepes oldalán. A Strázsa-hegyek környéke több mint száz évig, egészen 1990-ig zárt katonai terület volt, a mostani Suzuki-gyártól délre volt egy nagy szovjet laktanya, a zártságnak köszönhetően maradtak fent jobban a hegyek mikroklímájára jellemző növény- és állatvilág egyedei. A flóra legjobban a napos, sziklagyepes, galagonyabokros, kopár déli oldalon figyelhető meg. A legszebb időszak a látogatásra egyértelműen április-május, ilyenkor virágzik a legtöbb vadvirág, de tavasztól őszig mindig virít valamilyen színes kis virág a hegyen.

A legjellemzőbb növények, a teljesség igénye nélkül a tavaszi hérics, az erdei szellőrózsa, az apró nőszirom, a fekete és a leánykökörcsin. A bokrok közti surrogás pedig a különböző gyíkfajták jelenlétére utal. A katonai múltra utal az egyik kanyarban lévő beton géppuskafészek is. A hegy tetejére érve mágnesként vonzza tekintetünket a karcsú világítótoronyra hajazó kilátó, azonban ha nem egyeztettünk előre, zárt ajtók fogadnak. A hegy pereméről nyíló kilátásért is megéri feljönni ide, északra Esztergom városa a Bazilikával, mögötte a Helembai-hegység vonulata, előtte a széles, lapos Vaskapu-hegy látszik. Keletre a Pilis és a Visegrádi-hegység, míg nyugatra a Gerecse zárja a horizontot.

Visszafelé a hegy északi, erdősebb oldalán ereszkedünk le, kis lépcsősor vezet fel a felhagyott kőbányára nyíló kilátóponthoz, de talán még jobb képet kapunk, ha kissé lejjebb érve kukkantunk be a bánya udvarára. Innen két irányban is vezet ösvény, a hivatalos út jobbra tér le az országút felé, majd azzal párhuzamosan ér vissza a parkolóhoz, a bal oldali ág pedig belecsatlakozik abba az ösvénybe, ahol feljöttünk.

Sátorkőpusztai-barlang

A Kis-Strázsa-hegytől keletre emelkedő Nagy-Strázsa-hegy elsősorban barlangjairól ismert, a Sátorkőpusztai-kristálybarlangot vezetett, csoportos túra keretében látogathatjuk meg. Előre egyeztetett időpont mindenképpen szükséges, a meghirdetett napokon hamar betelnek a helyek. A látogatás ún. overállos barlangtúra, megfelelő öltözékben menjünk, átlagos kondíció elégséges, az alsó korhatár: 10 év. A barlangtúrákat általában 10-15 fős csoportokban vezetik az egyesület tagjai. A túra közepesen nehéz, némi állóképességet igényel. A barlang bejárása barlangászok irányítása mellett történik, akik gyakorlatilag szinte kézről-kézre adogatják a vendégeket a függőleges járatokban. A nehezebb szakaszokon a mászást létrák, láncok és lépcsők könnyítik meg.

A parkoló, ahonnan a vezetett túra indul, a 117-es úton van, a Kesztölci út mellett. Belépődíj: 1800 Ft/fő. Részletes információ ide kattintva érhető el.