Dorog – Szombat este izgalmas kihívást teljesíthetett az, aki Dorogra látogatott, hiszen a Megyejáró Hódító Túrák következő állomásán Éjszakai Túrára várták a kirándulás szerelmeseit.

A lampionokkal feldíszített Schmidt Sándor Agorán már délután izgatott sürgés-forgás volt, hiszen a szervező Dorogi Sport csapata, kiegészülve a Dorogi Egyetértés Sportegyesület Túra Szakosztályának tagjaival, készülődött a túrára. Helyére került a regisztrációs sátor, a Pizza Casa Luigi szakácsai a grillezett hússal és salátával foglalatoskodtak és elkészült a Dorogi-medence 222 éves bányászatát bemutató installáció is. 

A rendezvény nyitásaként Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke szóbeli tájékoztatást nyújtott a résztvevőknek a városban megtalálható bányászati emlékekről és bemutatta a hamarosan megnyíló Reimann Bányászattörténeti Miniverzum attrakcióit is.

Két távon indulhattak a kirándulók, akik 19:30-kor vehették át az itinereiket. A túrán csak feltöltött telefonokkal és fejlámpával lehetett indulni, ennek meglétét a regisztráció során ellenőrizték a szervezők.

 Az egyéni teljesítők a regisztráció után akár azonnal neki is vághattak a választott távoknak, de ha valaki biztonságosabban érezte magát, választhatott a több turnusban induló vezetett túrák közül is. A 20.00 és 21.00 órakor induló kirándulásokat a DESE szakképzett és tapasztalt túrázói vezették, akik sok érdekességet osztottak meg a résztvevőkkel Doroggal kapcsolatban, köztük azokat is, amelyek a bányászathoz kapcsolódnak. A távolabbi településekről érkezők számára nagyon sok új információt osztottak meg a szakemberek.

A rövidebb, 4 km-es távon a résztvevők először a Mária-barlangról tudhattak meg érdekes információkat, majd a Kálvária lépcsősorát megmászva eléjük tárult a gyönyörű panoráma. A Pilis által körbevett Palatinus-tó és a Strázsa-hegy a lemenő nap fényében különleges hangulatot árasztott. Az Agorára visszaérkezve halk zene és finom ételek várták a túra résztvevőit, akik a kihelyezett installáción megismerkedhettek a korabeli bányászok életével is. A szeptemberben átadásra kerülő Reimann Bányászattörténeti Múzeummal kapcsolatban is kaphattak felvilágosítást, szóróanyagokat és hűtőmágneseket a túrázók.

A hosszabb, 11 km-es távot az igazán merészek választották. Az útvonal végig az Országos Kéktúra jelzései mellett vezetett végig, de a tájékozódást a Megyejáró Hódító Túrás szalagok is segítették. A Kis-Geténél a legelszántabbak különleges módon bizonyíthatták rátermettségüket. Egy közel 100 méteres szakaszt lekapcsolt fejlámpával, teljes sötétben kellett teljesíteni. A bátrak jutalma világító karkötő volt, amit minden teljesítő büszkén viselt a sötétben. A Nagy-Geténél egy rövid frissítő és egy kereszt előtti fotó után következett a visszaút. A megfáradt túrázók előbb a Waldinál falatozhattak be zsíros és tepertőkrémes kenyérrel és lila hagymával, majd az Agorában őket is várta a grillezett hús a nyári zöldségkörettel.

Bármelyik távon is indultak a kirándulók, a célban névre szóló oklevél és a 9 darabos puzzle dorogi része várta őket.

A Megyejáró Hódító Túrák következő állomása a meghirdetettel ellentétben nem Szomódon, hanem Bajon lesz 2019. augusztus 3-án, ahol a túrázók megismerkedhetnek a Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesületének tevékenységével, felfrissülhetnek a Borboléta Pincészet nedűivel és a csodálatos környezetben egy igazi nyári túra részesei lehetnek.

A következő állomásra a https://hoditoturak.hu weboldalon már várják a szervezők az érdeklődőket.