Június 1-jén Nagyigmándra látogatunk el a Megyejáró Hódító Túrák következő állomására, ahol a tradicionális igmándi káposztás vakarcsot kóstolhatják meg a résztvevők.

Prostek Tamásné Edittől, a Magos Művelődési Ház vezetőjétől megkaptuk a “titkos” receptet is, amit most megosztunk veletek. Lehet kísérletezgetni addig is, amíg az eredeti ízre várakoztok.

Hozzávalók (hagyományos méretű tepsi esetén): kb. 1 kg káposzta, hozzá ízlés szerint só, 35-40 dkg liszt, 20 dkg házi zsír, 2-3 teáskanál tejföl. Elkészítése egyszerű. Le kell reszelni a káposztát, s besózni. A zsírt (ami, ha kacsa-, vagy libazsír, akkor még ízletesebb az étek) felforrósítjuk, közben egy tálba betesszük a lisztet, s hozzáadjuk a kinyomkodott reszelt káposztát, majd beletesszük a forró zsírt, s a tejölt, ha kell, még megsózzuk. Az alapanyagot jól összedolgozzuk – akkor elég zsíros, s nem lesz száraz a vakarcs, ha az összedolgozáskor kezünkön érezzük a zsírt. Az összedolgozást követően lehet lisztes deszkán sodorni, vagy a tepsiben kézzel szétnyomkodni ujjnyi vastagságúra. Kb. 25-30 percig sütjük, amíg ropogóssá nem sül, s hidegen-melegen egyaránt fogyasztható.

Jó étvágyat kívánunk!

Ne feledjétek: nevezni ellátással május 30. reggel 8.00 óráig tudtok, a helyszínen már csak ellátás nélkül vehettek részt a túrán.

Regisztráció ITT