Idei harmadik állomásához érkezik a Hódító Túrák sorozat június 2-án, szombaton. A szervezők levendulás frissítővel, bográcsban készült finomságokkal és nyereményekkel várják az érdeklődőket. A kesztölci túrán két útvonal közül választhatnak a túrázni vágyók.

 

Kesztölc legendái – vezetett séta

Az oda-vissza 4 km-es útvonalon végigsétálhatunk a faluban, a szőlők mellett, szép kilátással, különleges kesztölci történetekkel. Igazi családi program, amely ovis gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető, körülbelül 2 órás séta a jó levegőn. A kis kirándulást a falu minden titkát ismerő kesztölciek vezetik. Az Erdészháztól indulunk, és kényelmes aszfaltúton elsétálunk a Pálos Gyógynövénykertig, ahol megkínálnak minket egy pohár levendulaszörppel és finom rozmaringos pogácsával. Majd egy rövid kaptató után feljutunk a Kétágú-hegy nyergébe. Innen csodálatos panoráma tárul elénk, láthatjuk a Dunát, a Gerecsét és a Nagy Getét. A templomban Radovics Istvánné vár minket. A kesztölci iskola egykori igazgatója helytörténész és olyan, mintha egy mesekönyvben rajzolnák le a kedves nagymamát. Megmutatja nekünk a kedves kis parasztbarokk templom kincseit. Régi történeteket hallhatunk majd szobrokról, festményekről és régenvolt kesztölciekről. Végül a falu egyik legromantikusabb utcáján visszasétálunk az Erdészház Turistaszállóhoz. Itt ebéd előtt és után a kesztölci Művelődési Ház vezetője, Klinger Ági tart majd kézműves foglalkozást a gyerekeknek.

 

Szuszogó Túra – egyéni túra

Oda-vissza  8,6 km-es második útvonal a nevéhez hűen egy picit szuszogósabbnak ígérkezik a vezetett sétánál. Az oda-vissza szintemelkedés 433m. Egyéni indulás az Erdészháztól, 8 óra 30 és 10 óra között! Túránk a kesztölci Erdészháztól indul. Elhaladunk a Hegyi kocsma és egy régi kőkereszt mellett, majd mielőtt éppen elérnénk a Kostel éttermet, balra letérünk a TSZ pince felé, a pincesorra. Ezután jobbra fordulunk a Lackó-tanya mellett – irány a hegy! Amikor felérünk már közvetlen a hegy alá, keresztezzük az Országos Kéktúra útvonalát és a zöld kereszt (Z+) jelzésen indulunk felfelé a Postás-úton. Sziklás ösvényen, meredeken haladunk felfelé. Leküzdve a nagy emelkedőt, gyönyörködhetünk a Postás út szép kilátásában, majd felérve a hegygerincre nem térünk le a jelzésről, hanem tovább folytatjuk utunkat a zöld kereszten egészen a Fekete-hegyi Sasfészek Kulcsosházig.

Részletek a kesztölci túra leírásánál IDE KATTINTVA!