Az idei Hódító Túrák sorozat április 22-én, Lábatlanon vette kezdetét és hétvégén már a következő állomást is teljesíthetik a nevezők. Ennek apropóján beszélgettünk Szekér Zoltánnal, a Hódító Túrák egyik ötletgazdájával.

Miért Hódító a túrasorozat neve? 
– Itt az ideje, hogy meghódítsuk a saját környezetünket, megismerjük és megismertessük másokkal is az itteni természeti értékeket, ezért hódítóak ezek a túrák. Valamint minden egyes állomáson az a fő tematika, hogy valamilyen kihívás legyen benne. Ez lehet távolsági, de akár ügyességi is. Elképzelhető, hogy valamilyen egyéb képességre is szükség lehet a teljesítéséhez. Példaként említem meg a tavalyi dorogi túrát, ahol a teljesítőknek parittyával és íjjal kellett számot adni a célzótudományukról.
Kik a hódítók, honnan jönnek a túrázók?
– Kétharmadában a helyi lakosság látogatja a túráinkat. A helyi lakosság kifejezés számunka az Esztergomtól Süttőig, Piliscsévtől a Felvidéken élőket jelenti. Tehát nagyjából a helyszínek 40-50 km-es sugarú köréből érkeznek a teljesítők. Egyharmadában azonban a körön kívülről érkeznek a nevezők, kifejezetten a túra miatt, ami nagy öröm számunkra.
Honnan jött az ötlet, milyen igényre válaszol?
– Több civil szervezet a saját területén megvalósított különböző túrákat, de felismertük, hogy volt egy gátja ezeknek a kezdeményezéseknek. Ők önmagukban kevesek voltak ahhoz, hogy nagyobbá, ismertebbé tegyék a saját túrájukat és környezetüket. Ezek a civil szervezetek fogtak össze (Dorogról, Kesztölcről, Lábatlanról), hogy egyesíteni tudják a kommunikációjukat és még eredményesebbé tegyék az eseményeket. Így megnövekedett a látogatói létszám is. Idén már azt látjuk, hogy további túraszervezők csatlakoznak a kezdeményezéshez és nagy sikere van annak, hogy összefogással vigyük piacra ezt a “terméket”, amit a Hódító Túra jelent. És hogy milyen igényre válaszol? Van egy réteg, a gyerekes családok, fiatalok vagy idősebbek, akik nem teljesítménytúrán akarnak részt venni, hanem egy könnyebben teljesíthető, legyőzhető távon. Igényük van a jó szolgáltatásra, megfelelő ellátásra, fő motivációjuk a jó érzés, a szabadban levés és csak másodlagos számukra a teljesítmény. Ők inkább élményeket akarnak szerezni maguknak és a családjuknak.
Milyen települések vesznek részt, milyen jellegzetességekkel?
– Idén 6 csatlakozó partnerünk van. Első állomás Lábatlan volt, a Duna, a pincészetek és a természeti értékek bemutatásával. Itt egy különleges bunkertúrán is részt vehettünk. A második helyszín Bajnán lesz, ahol felfedezhetjük Gróf Sándor Móric örökségét és a – most jelenleg a Kastélyprogramban részt vevő és hamarosan megújuló – Sándor-Metternich Kastélyt. Kesztölcön a helyi természeti értékek, a Pilis már önmagában elég vonzerő, de ezen kívül a nemrég felújított Erdészház Turistaszálló és a helyi gasztronómiai különlegességek is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Sárisáp új a közösségben, ahol változatos hosszúságú kihívásokkal kell megküzdeniük a természetbarátoknak. A dorogi túra a Gerecse lábánál fekvő Nagy-Getét veszi célba, újabb izgalmas feladattal megspékelve. Zárásként pedig ismét egy új helyszín, Súr következik. A település tavaly közönségszavazáson elnyerte a Legszebb Panorámájú Település címét, ami önmagáért beszél.
Szeretnétek-e bővíteni a kört?
– Igen, de nem mindenáron. Szeretnénk, ha Nyugat- és Észak-Komárom települései is tudnának csatlakozni hozzánk. Tata és Komárom környékén is rengeteg látnivaló van. Ha onnan is érkeznének új partnerek, akkor a Hódító Túrák résztvevői valóban meghódíthatnák a Vértes, a Bakony, a Pilis és a Gerecse lankáit és ezzel együtt felfedezhetnék Komárom-Esztergom megye értékeit.
Hogyan készüljünk a családdal ezekre a túrákra? 
– A túrákat úgy állítottuk össze, hogy egy átlagos kondícióval rendelkező gyerek és felnőtt is teljesíteni tudja, ezért különösebb előzetes felkészülésre nincs szüksége a résztvevőknek. Természetesen mindenki vigyen magával az időjárásnak megfelelő ruházatot, fontos a réteges öltözködés. Nyáron legyen náluk naptej, kalap vagy sapka, ami a fejet védi és lényeges az innivaló és az energiát adó szeletek is.
Hol lesz legközelebb túra?
– Hétvégén már az idei Hódító Túrák második kirándulását is teljesíthetik az érdeklődők, május 12-én Bajnán a Gróf Sándor Móric Túrán várjuk a természetbarátokat.