Bábolna

 

Bábolnai Arborétum és Állatpark

Bábolnai Arborétum és Állatpark

A 60-as évek elején, dr. Burgert Róbert idejében, az egykori szántóföld helyén létesített Arborétum kellemes kikapcsolódást kínál minden látogatónak. A sétákra kialakított utakon 335 lombos, 156 örökzöld- és cserjefajban gyönyörködhetünk, melyek telepítését még 1965-ben kezdték el azzal a céllal, hogy a minél több fajtájú, alakú és változatú növény egy kulturált és esztétikus zöldövezetet hozzon létre.

A természetvédelmi területté nyilvánított parkban a növényeken kívül helyet kaptak az őshonos háziállatok, madárfélék – a területen állatsimogató is működik. Külön kifutót kapott a vaddisznó, dámszarvas, őz, alpaka, mangalica, különféle juhok és a szamár is.

A Bábolnai Arborétum és Állatpark különlegessége, Európa egyedülálló látványossága a Híres Lovak Emlékhelye, ami a világhírű bábolnai arab ménes leghíresebb lovainak – nagyobb része arab telivér és shagya arab – állít emléket. Mivel Bábolnához tartozik Dióspuszta is, ahol angol telivéreket tenyésztenek, ezért az emlékparkban angol telivérek sírhalmai is helyet kaptak.

18 emlékdombon erdélyi mintával díszített kopjafás sírhalmok és márványtáblák emlékeztetnek 54 lóra. Az állatok sírjai hármas csoportokban helyezkednek el az örökzöldek és a hatalmas fák lombjai között. A márványtáblán az állatok neve, valamint születésük és haláluk ideje is olvasható.

 

Térkép

Bábolna, Csikótelepi út 1.

Cím: Bábolna, Csikótelepi út 1.
Nyitvatartás: Hétfőtől vasárnapig: 7.00 – 18.00
Ár: ingyenes

 

Túraútvonal leírása

Az arborétum Bábolna keleti részén, a központtól 5 percnyi sétára, a csikótelep mellett terül el 16,5 hektáron, melyet 1965-ben létesítettek. A helyi jelentőségű természetvédelmi terület csenddel, nyugalommal és jó levegővel járul hozzá az idelátogatók kellemes kikapcsolódásához.

Séta közben vagy a fedett pihenők árnyékából 335 lombos és 156 örökzöld fa- és cserjefajban gyönyörködhetünk. Különösen hangulatos az egyik tavacska szigetén kialakított pihenő, ami egy fahídon keresztül közelíthető meg.

De nem csak a növényekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem őshonos házi- és vadállatokkal is. Az arborétum területén, külön kifutókban magyar parlagi baromfifajták, kopasznyakú és kendermagos tyúkok, gyöngytyúkok, fodrostollú ludak, magyar félvad kacsafajták, fácánok és galambok élnek, de láthatunk itt vaddisznót, dámszarvast, őzet, alpakát, mangalica sertést, valamint racka, cikta és cigája juhokat és szamarat is.

Európában egyedülálló látványosság az arborétumban létrehozott Híres Lovak Emlékparkja. Az Emlékpark az elpusztult híres lovaknak állít emléket kopjafás sírhalmokkal. A területen 54 ló emlékműve található 18 db emlékdombon, erdélyi motívumokkal díszített kopjafák és márványtáblák, valamint egy emlékmű kíséretében.

Kapcsolt szolgáltatások

Bábolna Szabadidőpark

Bábolna Strand- és Termálfürdő